276146342 10158278811345876 1211011324397789087 n

O nama

Kolegij2

Radio Istra je prva privatna radio postaja u Istri. U istarskom se eteru prvi put oglasila 22. rujna 1991. godine. Pokretači Radio Istre bili su Istarsko književno društvo «Juraj Dobrila», predvođeno pokojnim monsinjorom Antunom Hekom, zatim prof. dr. sc. Josip Grbac i predstavnici bivše Općine Pazin. Ekipa Hrvatskog radija - Radio Rijeke pomogla je u educiranju i osposobljavanju kadra. Do 1995. godine Radio Istra nosi naziv Radio Pazin. Od te godine Radio Istra ima županijsku frekvenciju.

Radio Istra djeluje u sklopu Centra za informacije i komunikacije «dr. Božo Milanović» sa sjedištem u Pazinu, na adresi Jurja Dobrile 6. Vlasnici društva jesu Grad Pazin, Općina Cerovlje, Općina Gračišće, Općina Lupoglav, Općina Motovun, Općina Sveti Petar u Šumi, Općina Tinjan, IKD «Juraj Dobrila", prof. dr. sc. Josip Grbac, Pazinski kolegij-klasična gimnazija i Branimir Vukelić.

Kroz svoj program, Radio Istra oduvijek nastoji promicati istinu, slobodu mišljenja, ljudsko dostojanstvo i prava čovjeka, a istovremeno i njegovati kulturne stečevine te dobre međuljudske odnose, multietičnost i multikulturalnost. Informirati, educirati ali i zabaviti slušatelje, ono je čemu kroz program konstantno težimo.

Okosnicu programa Radio Istre čine raznovrsna i prepoznatljiva glazba te informativne i ostale autorske emisije koje prate aktualna zbivanja iz svih područja ljudskog djelovanja, primjerice gospodarstva, politike, kulture, sporta. U programu su zastupljene zabavne ali i obrazovne i znanstvene emisije, emisija za talijansku nacionalnu manjinu, emisije religijske kulture, dječja emisija i emisija mladih za mlade. Program Radio Istre 24 je sata dnevno koncipiran na način da bude pristupačan i zanimljiv brojnim profilima i uzrastima slušatelja diljem Istre i Kvarnera.

U medijskom prostoru naše regije, osim programa, Radio Istru prepoznatljivom čini i organizacija i pokroviteljstvo raznih manifestacija, a sve prepoznatljiviji na terenu je i "Studio na kotačima" kojim se atmosfera i informacije s raznih manifestacija i događaja slušateljima prenose još brže i jednostavnije.

Broj frekvencija Radio Istre s godinama je rastao i danas ih je sedam. Glavni odašiljač Radio Istre nalazi se na Učki i njime na frekvenciji 96,9 pokrivamo Istru i Kvarner. No, zbog kvalitetnijeg prijema programa, u Istri su postavljeni i dodatni odašiljači. Žitelji Pule i okolice mogu nas tako slušati na 98,0 Mhz, Poreča i okolice na 98,5 Mhz, Rapca na 92,1 Mhz, a Umaga i okolice na frekvenciji 107,3 Mhz. Za Rovinj i okolicu frekvencija je 88,0 Mhz, a za okolicu Buja i sam grad 97,9 Mhz. Program Radio Istre moguće je slušati i putem interneta te u Tunelu Učka.

Prema istraživanjima slušanosti radio postaja, Radio Istra najslušanija je istarska radio postaja, u samom vrhu slušanosti na Kvarneru, te na 11.mjestu u Hrvatskoj od ukupno 165 radio postaja. 

Kontakt: Radio Istra