276146342 10158278811345876 1211011324397789087 n

Glazba

Glazbena je produkcija danas u svijetu jedna od najunosnijih i najproduktivnijih industrija, no istinski ljubitelji i poznavatelji glazbe reći će da je ona ipak puno više od "običnog" biznisa. Glazba stoljećima opušta, veseli, rastužuje, neke potiče na razmišljanje, u nekih stimulira koncentraciju, liječi i nezaobilazni je dio svih važnijih događaja u našem životu. Ljudi ne samo da slušaju glazbu, nego u njoj sve više i aktivno sudjeluju, pjevaju, sviraju, komponiraju. Glazba je postala nezaobilazni dio našega svakodnevnog života.

Svakog dana u svijetu je sve više različitih vrsta glazbe, lako dostupnih velikom broju ljudi. Razvoj elektroničkih medija glazbu je mnogima učinio pristupačnijom i zanimljivijom. I premda se možda najviše volimo opuštati uz omiljeni CD, glazba na radiju još je uvijek ono zbog čega se radio najviše sluša.

Tako je i u našem slučaju. Glazba s naših frekevencija ono je što Radio Istru čini prepoznatljivom u moru radio postaja na ovom području. Njegovanje autohtonog istarskog i primorskog melosa, uz nezaobilazne klasike od 60-ih do 90-ih, preko najnovije svjetske glazbene produkcije, garancija su da će se uz naše frekvencije rado zaustaviti mnoge generacije slušatelja.

Domaća zabavna i glazba "ča" vala u programu je zastupljena svakodnevno, prije svega u jutarnjim satima te u vremenu od 15:30 do 16:00 sati. Subotom se s ostalom glazbom isprepliće gotovo cijelog dana, a posebno do izražaja dolazi u "Lojtrici" listi domaće zabavne glazbe, subotom u 16:30, te nedjeljom od 06:00 do 12:00 i od 18:00 do 24:00. Pjesme Istre i Kvarnera dodatno se promoviraju u istoimenoj rubrici, nedjeljom u 10:30.

Suvremeni pop-rock okosnica je dnevnog glazbenog programa Radio Istre, a noviteti se, osobito oni strane produkcije, osim u dnevnom, posebno promoviraju u večernjem programu našeg radija. "Music box" ponedjeljkom od 18:00 do 22:00 sata donosi tako pregled najnovijih singlova, ali zahvaljujući dobroj suradnji s glazbenim kućama i brojne ekskluzive onih koji tek trebaju izaći na tržište. Redovito se u istom dijelu programa predstavlja novi album, te pregledavaju i preslušavju američka odnosno britanska ljestvica najprodavanijih singlova.

Koji su najprodavaniji domaći i strani albumi u našoj zemlji saznati možete utorkom u 21:15, kada objavljujemo službenu top ljestvicu istih.

Srijedom od 20:00 sati slijedi top ljestvica najslušanijih i najaktualnijih inozemnih i domaćih pop-rock hitova. 35 inozemnih, 15 domaćih glazbenih brojeva, vijesti iz svijeta glazbe i života glazbenika, nagradne igre, sve je to dio atraktivne "Cool plus liste" u kojoj ljubitelji glazbenih noviteta dolaze na svoje.

Promocija domaćih albuma vrši se u emisiji "Pro-Cro". Ista se emitira subotom u 12:30. Emisija , kao što sam naziv kazuje, promovira hrvatska glazbena izdanja kako ona s nacionalne, tako i ona s regionalne glazbene scene. Novi albumi, nova live-izdanja, reizdanja, novi singlovi, sve se to zajedno s gostom izvođačem, autorom, preslušava i komentira.

Naša želja da slušatelje prisjetimo na začetke i najbolje godine pojedinih glazbenih žanrova, rezultirala je glazbenim time-ovima koji se emitiraju od ponedjeljka do subote u 22:00 sata.

Ponedjeljkom u 22:00 idu "Love songs" - najljepše ljubavne pjesme svih vremena, uz koje svi zaljubljeni i ljubitelji takve glazbe dolaze na svoje.

Utorkom u 22:00 sata vraćamo se u osamdesete. "Back to 80's" donosi hitove iz zlatnih i plodnih osamdesetih godina, one koje još dan danas sigurno dobro znate i pjevušite, ali i one koje ste možda već pomalo zaboravili.

Srijedom na svoje dolaze ljubitelji nešto žešće rock glazbe. "Rock time" donosi raznolik izbor: indie, classic rock, alternativni zvuk, heavy metal... sve se to slušati može srijedom od 22:00 sata.

Četvrtkom u 22:00 sata, podsjećamo na zvuk 90-tih kroz "Back to 90's". Iza te glazbene emisije - slijedi još jedna: "Dallas special". U emisiji se promoviraju noviteti i aktualna izdanja te glazbene kuće.

Petkom u isto vrijeme, u "Chart time-u" sviramo najveće hitove s vrhova svjetskih top ljestvica.

Subotom u 22:00 sata izbor je glazbe podređen obožavateljima klubskog zvuka. "Club time" s podija svjetskih klubova donosi pregled najaktualnih plesnih hitova: electro, house, trance, mixevi poznatih DJ-a i još puno toga...

Nismo zaboravili ni one koji se najbolje osjećaju uz domaće i inozemne evergreene: mnoge se lijepe uspomene, vjerujemo, probude uz naše "Glazbene uspomene", nedjeljom u 20:00 sati.

I za kraj, ono što mnogi slušatelji ponajviše vole: kad ispunjavamo njihove glazbene želje. Činimo to svakodnevno u rubrici "Pet za pet" u 11:30 i mnogim kontakt rubrikama vikendom.

Kontakt: Glazbena redakcija Radio Istre